Warmwater-circulatiesystemen deel 3
Inhoudsopgave
Warmwater-circulatiesystemen systeem met deelringen statische inregelventielen en pomp zonder toerenregeling
Het ontwerp en de realisatie van warmtapwatercirculatiesystemen roept vaak vragen op. Wat zijn de voor- en nadelen per systeem? Hoe voorkom je hoge energiekosten? En hoe ga je om met het warmteverlies in de praktijk als je dat vergelijkt met het warmteverlies waarvan uitgegaan is bij het ontwerp? In een blogreeks zetten we de 6 systemen voor u op een rij.
In deze derde blog: het warmwater-circulatiesysteem met deelringen en een regeling met statische inregelventielen en pomp zonder toerenregeling.
Dit is een meervoudig warmtapwatercirculatiesysteem. We noemen het ook wel een warmtapwatercirculatiesysteem met deelringen. Het is een robuust systeem met weinig bewegende delen. De hoofdwarmwaterleidingen hebben aftakkingen. Langs de aftakkingen liggen (verzamel)recirculatieleidingen.
Kenmerken van dit systeem
- Als er meerdere deelringen zijn, moeten deze ingeregeld De watertemperatuur aan het eind van elke ring moet minimaal 60°C zijn. In werkelijkheid is de temperatuur hoger. Dat komt omdat de minimale temperatuur van de hoofdcirculatieleiding, die tot op de warmtapwaterbereider reikt, ook minimaal 60°C moet zijn.
à Tip: het is altijd belangrijk om een systeem te maken met zo min mogelijk meters leidingwerk. Elke meter blijft namelijk energieverlies hebben gedurende de hele levensduur.
Zo werkt het
- Het inregelen van de deelringen gebeurt handmatig met statische inregelafsluiters. Zo kan de instelling het best genoteerd en geborgd worden.
- Het is het meest praktisch om eerst de instelstanden in theorie te berekenen met een berekeningsprogramma. Dan is dat de basis voor het inregelen. Finetunen op basis van temperatuur is nog wel noodzakelijk, maar is dan minder arbeidsintensief. Het kan ook handmatig, maar houd er dan rekening mee dat na elke aanpassing van een ventiel een kwartier wachttijd nodig is om de juiste temperaturen af te lezen voordat u de volgende instelling wijzigt.
- U kunt de pompenergie verlagen door de pomp met een timer uit te schakelen. Acht uur uitschakeling leidt tot 19% energiebesparing. Let op: houd een maximale uitschakeltijd aan van 10 uur. Zo voorkomt u bacteriegroei.
Voordelen van dit systeem
Het systeem is zeer robuust. Er zijn zo min mogelijk bewegende delen. Er is dus minder onderhoud nodig en u heeft minder kans op storingen.
Nadelen van dit systeem
- Bij het inregelen kan finetunen niet plaatsvinden als het pand in gebruik is. Tappen heeft namelijk en negatieve invloed op de correctheid van waarneming van temperaturen.
- De enige manier om via dit systeem energie te besparen, is inregelen.
Benieuwd naar de andere warmwater-circulatiesystemen?
In de vierde blog in deze reeks leest u alles over het warmwater-circulatiesysteem met deelringen en een regeling op basis van thermostatische inregelventielen in alle deelringen – behalve in de verste deelring.
Wij helpen u graag bij het ontwerpen van warmwatercirculatiesystemen of bij het oplossen van problemen bij dit soort installaties. Neem direct contact met ons op! Bel 030 293 15 15 of mail
info@leever.nl