Voorkom druk- en temperatuurschommelingen in waterinstallaties tip 4
Inhoudsopgave
Tip 4: plaats doorstromende expansievaten
In waterinstallaties komen af en toe drukschommelingen en temperatuurschommelingen voor. Dat is vervelend, maar heeft meestal geen grote gevolgen. Behalve als het water plotseling te heet wordt.
In een blogreeks geven we u zes adviezen om deze schommelingen te voorkomen. Tip 4: plaats doorstromende expansievaten voor drinkwaterinstallaties.
Hoge druk bij inlaatcombinatie
Bij het aansluiten van een boiler is een inlaatcombinatie nodig. Deze beschermt de boiler, zodat de druk hierin niet te hoog oploopt. Wanneer water namelijk opwarmt, zet het uit. Gebeurt dit in een gesloten systeem als een boiler, dan moet het uitgezette water op een bepaald punt uit het gesloten systeem gehaald worden. Dit doe je met een inlaatcombinatie of een boilerventiel, die wordt geplaatst op de toevoer waterleiding.
Expansievat voorkomt fluctuaties
De hogere druk in de warmwaterinstallatie bij het gebruik van een inlaatcombinatie leidt tot temperatuur- en drukfluctuaties. De oplossing hiervoor is een expansievat. Voor warmwatervaten of boilers is een volledig doorstromend expansievat voor drinkwaterinstallaties nodig. Deze moet op de juiste wijze worden berekend. In de toevoerleiding naar deze expansievaten is een inlaatcombinatie nodig. Stel deze samen in de volgorde van de stroomrichting: stopkraan met aftapper, keerklep EA met aftapper en een boilerventiel, berekend op de juiste druk.
Waterslagdempers
Een bijkomend voordeel van expansievaten is, dat je drukreduceertoestellen in de warmwaterinstallaties kunt gebruiken. Ook is het dan mogelijk om waterslagdempers te gebruiken als dat nodig is.
Lees ook onze vorige tip om drukschommelingen en temperatuurschommelingen in waterinstallaties te voorkomen: plaats drukreduceerventielen in aftakkingen naar bouwlagen.