Voorkom druk- en temperatuurschommelingen in waterinstallaties tip 2
Inhoudsopgave
Tip 2: gebruik de juiste pompen
In waterinstallaties komen af en toe drukschommelingen en temperatuurschommelingen voor. Dat is vervelend, maar heeft meestal geen grote gevolgen. Behalve als het water plotseling te heet wordt.
In een blogreeks geven we u zes adviezen om deze schommelingen te voorkomen. Tip 2: gebruik de juiste pompen.
Drukverhoging in het warmwaterdeel
De belangrijkste reden voor het stijgen van de mengwatertemperatuur is de extra drukverhoging in het warmwaterdeel. De druk in het warmwater stijgt ten opzichte van de druk van het koude water. Wordt er een drukverhogingsinstallatie geplaatst in het koudwatersysteem, direct bij binnenkomst na de hoofdwatermeter, dan gebeurt dit niet.
Zorg voor de juiste druk
Deze drukschommelingen vermindert u door te zorgen dat de druk aan de perszijde van de pomp niet hoger is dan 300 kPa. Vanwege statische hoogte is dat lang niet altijd mogelijk. Ook kan het zijn dat er tappunten zijn die meer druk nodig hebben dan de minimaal vereiste 100 kPa. De druk moet de druk na de drukverhogingsinstallatie hoger worden dan 300 kPa. Hoe hoog precies, blijkt uit de waterleidingberekening.
Gebruik toerengeregelde pompen
Gebruik in de drukverhogingsinstallatie alleen maar volledig toerengeregelde (traploze) pompen. En let bij het selecteren van pompen op de minimaal aangeleverde druk aan de zuigzijde. Dat is de NPSHr-waarde uit de pompgrafiek. De NPSHr is druk die aan de zuigzijde van de pomp aangeleverd moet worden.
Hoe meer pompen je plaatst in de drukverhogingsinstallatie, hoe minder drukschommelingen er zijn.
Lees ook onze vorige tip om drukschommelingen en temperatuurschommelingen in waterinstallaties te voorkomen: het maken van de juiste berekeningen.