‘Toerist moet locaties legionellabesmettingen kunnen opzoeken’
Toeristen moeten kunnen opzoeken over welke Europese hotels herhaaldelijk meldingen zijn gedaan van een legionellabesmetting. ‘Mensen moeten kunnen zien waar legionella herhaaldelijk wordt gemeld.’
Dat zegt Roel Coutinho van het RIVM vandaag in het dagblad Trouw. NRC Handelsblad deed zaterdag melding van het bestaan van databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC waar legionella is geconstateerd. Uit onderzoek van het NRC blijkt dat er 12.000 adressen op de lijst staan die ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij zeker 753 vakantieverblijven hebben diverse gasten, gedurende meerdere jaren, de veteranenziekte opgelopen.
Lijst ECDC
Een locatie wordt op de lijst van de ECDC geplaatst als er twee meldingen zijn van legionella, maar die verdwijnt weer als er volgens overheidsinstanties genoeg actie is ondernomen. Indien de locatie via nieuwe meldingen op de lijst terugkomt, staan eerdere meldingen er niet niet. Dat is jammer, vindt Coutinho.
Wijzigingsvoorstel
Het RIVM, dat vanuit Nederland betrokken is bij de registratie van reisgerelateerde legionella, gaat in Europees verband in september een wijzigingsvoorstel voor een ‘goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.’
De namenlijst die op de openbare internetsite van de Bulgaarse gezondheidsdienst stond is inmiddels verwijderd. De lijst biedt voor het eerst zicht op de omvang van het Europese legionellaprobleem.
Italië
Het RIVM ontving in 2011 312 meldingen van Nederlanders die mogelijk de veteranenziekte hadden opgelopen. Coutinho schat dat vijf tot tien procent van de patiënten hieraan overlijdt. Het zou in Nederland om enkele sterfgevallen per jaar gaan. De meeste meldingen kwamen binnen na een verblijf in het buitenland. Italië is het land waarover de meeste meldingen gaan. Coutinho benadrukt dat de kans op besmetting gering is.
Legionellaramp
Volgens Coutinho melden Nederlanders de ziekte waarschijnlijk eerder dan mensen in andere landen vanwege de legionellaramp in Bovenkarspel in 1999 waaraan 32 mensen zijn bezweken.
Bron: artsennet.nl