Deelringen in gekoeld drinkwatercirculatiesystemen
Inhoudsopgave
Deelringen bij meervoudige circulatiesystemen, hoe maak je deze?
Deel 4 van de 6-delige blogreeks over gekoeld drinktapwatercirculatiesystemen gaat over deelringen.
In blog 3 omschreven we de aandachtspunten voor gekoeldtapwatervaten.
Het enkelvoudig circulatiesysteem
Een koudtapwatercirculatiesysteem kan een enkelvoudig zijn. Dat betekent dat er één ring is waar het water over gepompt wordt. Bij grotere installaties zijn meerdere ringen nodig. Deze noemen we deelringen.
Tapwatercirculatiepompen voor enkelvoudige circulatiesystemen
Een enkelvoudig systeem maak je met een niet-toerengeregelde tapwatercirculatiepomp. Het instellen van het juiste werkpunt kun rechtstreeks op de pomp doen.
Bij een enkelvoudig systeem kun je ook een toerengeregelde pomp gebruiken. Met een regeling op basis van temperatuur. Als de temperatuur hoger wordt, zal het toerental toenemen. Totdat er weer een lagere temperatuur bereikt is.
Niet-toerengeregelde tapwatercirculatiepompen voor circulatiesystemen met deelringen
Voor een systeem met deelringen kun je een niet-toerengeregelde tapwatercirculatiepomp ontwerpen. Het bedrijfspunt kun je invoeren. Voor de deelringen projecteer je dan statische inregelventielen. Reken per ventiel de weg te regelen druk uit. Uit de grafiek van het ventiel kun je dan de instelstand halen.
Toerengeregelde tapwatercirculatiepompen voor circulatiesystemen met deelringen
Een gekoeld drinkwatercirculatiesysteem met deelringen kan gemaakt worden met een toerengeregelde tapwatercirculatiepomp daarnaast is de regeling van de pomp is op basis van druk. Er zijn dan thermostatische circulatieventielen nodig voorzien van een instelbereik van minimaal 10 tot 25°C. Anders volstaan motorbediende stopkranen ook. Zowel de thermostatische ventielen als de motorbediende kranen hebben in de “gesloten” stand een kleine doorlaat nodig. Om een kleine flow te kunnen garanderen. In de verste deelring zal altijd een statisch inregelventiel moeten zitten waardoor een minimale flow gegarandeerd wordt. Deze hoort bij de laagste stand van de pomp. De maximale stromingssnelheid van 1 meter per seconde mag niet overschreden worden.
Het berekenen van het werkpunt van de circulatiepomp
Voor het berekenen van het werkpunt kan gebruik gemaakt worden van een waterleidingberekeningsprogramma. Bijvoorbeeld VABI.
Plaats een thermometer per deelring
Het is van belang om in elke deelring een thermometer te plaatsen en deze frequent te controleren.
Help jij ons mee?
Wij zouden het fantastich vinden als je met ons meedenkt door te reageren op dit artikel!
In blog 5 gaan we in op de NPSH-waarde, stromingssnelheid en de aansluitvolgorde van de deelringen.
Terug naar deel 3.
Ga naar deel 2.
Terug naar het begin: deel 1.
Er is ook een blogreeks over warmtapwatercirculatiesystemen.