Alarm om legionella-besmetting vakantie-thuiskomers

ZOETERMEER – Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogd risico op een legionella-infectie in eigen huis. Ze zijn zich niet bewust dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, acute besmetting kunnen veroorzaken. Daarvoor waarschuwt installateursvereniging UNETO-VNI.

De sector slaat alarm en stelt dat besmetting na de vakantieperiode het grootst is. Afgelopen jaar vielen er enkele honderden slachtoffers die doodziek werden van een infectie.

„Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie”, aldus een woordvoerder Dick Reijman.

Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van korte termijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. UNETO-VNI raadt daarom vakantiegangers aan om bij thuiskomst direct alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen. „Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt”, aldus Reijman.

Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert evenals de installatiesector voor besmettingsgevaar. „Neem voorzorgsmaatregelen en pas op voor verneveling van water bij terugkomst”, aldus een woordvoerder. Het infectierisico na elke douche van 15 minuten wordt door het RIVM geschat op 2 procent als het water 100 zogeheten kolonievormende eenheden van legionellabacteriën per liter water bevat. Voor bubbelbaden is dat risico groter, namelijk 50 procent.

„Daarom is het levensgevaarlijk om na een lange autorit direct onder de douche te springen. Wij raden consumenten aan door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen. Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen”, zegt Reijman.

Het drinkwaterbedrijf is aansprakelijk voor de kwaliteit van het drinkwater tot de watermeter in de woning. „Na de watermeter is echter de bewoner verantwoordelijk. Veel huizenbezitters en huurders realiseren zich volgens de installatiesector niet dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden.”

bron: telegraaf.nl