Rol installateur in renovatiemarkt groeit
Installatiebedrijven zijn steeds vaker beslissend in materiaalkeuze. De adviesfunctie van de installerende bedrijven is bij renovatie van steeds groter belang, zo constateert Bouwkennis uit onderzoek.
De focus in de bouwsector verschuift de laatste tijd van nieuwbouw naar renovatie en onderhoud. Dat heeft gevolgen voor de rol van installateurs. Hun adviserende rol wordt groter en ze hebben meer invloed op de keuze voor leveranciers en producten. Hier liggen kansen voor toeleveranciers en fabrikanten. Installateurs krijgen namelijk een belangrijkere rol in de Decision Making Unit (DMU). Dat blijkt uit onderzoek van BouwKennis.
Meer dan de helft van de installateurs voorziet een grotere adviserende rol bij renovatie. 52% van de W-installateurs heeft bij renovatie meer invloed op keuze van producten en leveranciers.
Groeiende rol
Nieuwbouw stagneert, het aandeel renovatie in de bouwkolom is daardoor stijgend, zowel in de woningbouwmarkt als utliteitsbouw. Op het gebied van duurzaamheid valt er nog veel te halen bij de bestaande gebouwenvoorraad in de woning- en utiliteitsbouw. Bouwpartijen verruimen hun blikveld en richten zich vaker op renovatie- en onderhoudswerkzaamheden. Een van de gevolgen van die verschuiving is dat de rol van marktpartijen, waaronder die van installateurs, verandert. Zo zegt ruim de helft van de E-installateurs dat hun adviserende rol groter is bij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden dan bij nieuwbouwwerkzaamheden. Maar liefst 61% van de W-installateurs zegt dit, 4% is het er zelfs zeer mee eens.
Advies
Een verklaring daarvoor is dat bij nieuwbouw veelal de architecten, aannemers en installatieadviesbureaus om advies wordt gevraagd. In het traditionele nieuwbouwproces is de installateur nog altijd vaak pas aan het einde van het proces terug te vinden. De afstand tussen de opdrachtgever en de installateur is groot. Nieuwe aanbestedings- en bouwvormen bieden de installateurs echter de kans om eerder in het proces hun stempel te drukken. Omdat de installatiequote in gebouwen sterk is toegenomen, is dit ook steeds vaker een vereiste voor een efficiënt bouw- en onderhoudsproces.
Kleinschalig en duurzaam
Renovatiewerkzaamheden zijn vaak kleinschaliger dan nieuwbouwwerkzaamheden. De opdrachtgever zit met een probleem en raadpleegt over het algemeen vaker direct de specialist. De installateur zal bij renovatie dan ook vaker om advies gevraagd worden, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Opvallend is het verschil in percentages tussen de E- en W-installateurs. Aan W-installateurs wordt normaliter al vaker advies gevraagd, dus zal de adviserende rol bij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden over het algemeen ook groter zijn.
Niet alleen hun adviserende rol is volgens de installateurs groter bij renovatiewerkzaamheden. Ook hebben zij meer invloed op de keuze voor leveranciers en producten. Ruim 43% van de E-installateurs geeft dat aan. Bij W-installateurs wordt die uitspraak ondersteund door meer dan de helft van de ondervraagden. Er is echter ook een aanzienlijk deel van de installateurs dat zegt bij renovaties niet meer invloed te hebben. Mogelijk vinden zij dat ze nu al veel invloed hebben en dat de invloed daarom gelijk blijft of niet vergroot.
Leveranciers
Hier liggen kansen voor fabrikanten en leveranciers van producten. De DMU verschuift als de focus van nieuwbouw naar renovatie/onderhoud gaat. Installateurs worden als marktpartij belangrijker in de renovatiemarkt. Dat is iets voor fabrikanten en leveranciers om rekening mee te houden. Zij zullen hun marketingstrategieën aan moeten passen om de juiste partij binnen de DMU te bereiken.
bron: installatie.nl