Isolatiewaarden bepalen? Zo doet u dat! Deel 2 van 3
Wat is de isolatiewaarde van een woning of bedrijfspand? Bij aankoop of verbouwing is dit een belangrijke vraag. Niet altijd is echter direct duidelijk of het pand geïsoleerd is. En dan is het nog de vraag of de isolatie voldoet aan de Rc-waarden – de isolatiewaarden volgens het Bouwbesluit. Hoe komt u erachter wat deze waarden zijn? We geven u tips voor panden van diverse bouwjaren. Vandaag deel 2: monumenten en panden van 1960 tot heden.
Inhoudsopgave
Isolatiewaarden bij panden van 1960 tot 1974
Hoeveel warmteverlies is er in een gebouw dat tussen 1960 en 19874 is gebouwd? Het pand had oorspronkelijk ongeïsoleerde spouwmuren (Rc = 0,46 m²K/W). Maar misschien is er aan na-isolatie gedaan. De spouwen zijn dan gevuld. Heeft u hier geen informatie over kunnen vinden? Kijk dan of er gaatjes in wanden zitten, die met specie zijn dichtgemaakt. Dit duidt op het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de wanden.
Het glas is vaak vervangen door dubbel glas of HR-glas. Het is makkelijk te vinden of het gaat om dubbel of enkel glas: als u tussen het glas inkijkt, ziet u vaak in een van de hoeken een tekst met informatie over het glas. Is er geen informatie te vinden? Ga dan uit van dubbel glas. De waarde is in dat geval U = 3,2. Als het jaartal van vervanging bekend is, neem dan vanaf 1995 HR++-glas. Bij panden van voor die tijd gaat het om gewoon dubbel glas.
Vloeren zijn ongeïsoleerd als er geen kruipruimte is. Is er wel een kruipruimte, dan is er wellicht na-isolatie uitgevoerd in het pand. U checkt dit door het kruipluik op te tillen. Als het goed is, is de onderzijde van het luik in dit geval voorzien van isolatiemateriaal. Vaak gaat het om PS of steenwol. Meet de dikte van het materiaal. Daarna kunt u een inschatting maken van het soort isolatie.
Daken in panden met deze bouwjaren zijn meestal schuin. Een schuin dak kan aan de binnenzijde geïsoleerd zijn. Probeer te kijken of dit te zien is van binnenuit. Bijvoorbeeld bij het dakraam. Is het niet te zien, dan kunt u ervan uitgaan dat het dak niet geïsoleerd is. Is het dak plat en is er geen informatie over na-isolatie? Ga dan uit van een waarde van Rc =2,5.
Isolatiewaarden bij panden van 1974 tot 1992
Panden vanaf 1974 hebben een geïsoleerde buitenmuur. De Rc-waarde = 1,57.
Het glas is vaak al dubbel glas of HR-glas. Het is makkelijk te vinden of het gaat om dubbel of enkel glas: tussen het glas in is in een van de hoeken een tekst zichtbaar met informatie over het glas. Is er geen informatie te vinden? Ga dan uit van dubbel glas met als waarde U = 3,2. Als het jaartal van vervanging bekend is, neem dan vanaf 1995 HR++-glas. Bij panden van voor die tijd gaat het om gewoon dubbel glas.
Vloeren zijn geïsoleerd: Rc = 1,08. Als er een kruipruimte is, kunt u het voor de zekerheid controleren door het kruipluik op te tillen. Als het goed is, is de onderzijde van het luik in dit geval voorzien van isolatiemateriaal. Zit er geen isolatiemateriaal onder het luik, kijk dan direct aan de rand onder de vloer. Vaak gaat het om PS of steenwol. Meet de dikte van het materiaal. Daarna kunt u een inschatting maken van het soort isolatie.
Daken zijn geïsoleerd. Een plat dak heeft waarde Rc = 1,57. Een schuin dak heeft waarde Rc = 1,57.
Isolatiewaarden bij panden van 1992 tot 2012
Het pand heeft vloeren, een dak en buitenmuren met een Rc=waarde van 2,5.
Het glas is vaak al dubbel glas of HR-glas. Of het dubbel of enkel glas is, kun je gelukkig zien. Als je tussen het glas inkijkt kun je vaak een tekst zien met informatie over het glas. Staat er niets of geen informatie, ga dan uit van gewoon dubbel glas: U=3,2. Als het jaartal van vervanging bekend is, neem dan vanaf 1995 HR++-glas. Daarvoor gewoon dubbel glas.
Isolatiewaarden bij panden van 1992 tot 2012
Nieuwbouw is uitstekend geïsoleerd. Heeft het pand een bouwjaar tussen 1992 en 2012, dan heeft het vloeren, een dak en buitenmuren met een Rc-waarde van 3,5. Het glas is HR++.
Isolatiewaarden bij panden vanaf 2015
Het beleid van de Rijksoverheid is erop gericht dat nieuwe woningen in 2020 bijna energieneutraal zijn. Dit noemen we ook wel BENG: Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Op 1 januari 2015 is een tussenstap gezet om bijna energieneutraal te bereiken. De regels worden tot 2020 nog verder aangescherpt. In panden vanaf bouwjaar 2015 zijn dit de isolatiewaarden:
Vloeren Rc ≥ 3,5 m²K/W
Gevels Rc ≥ 4,5 m²K/W
Daken Rc ≥ 6,0 m²K/W
Glas: HR++
Leever gebruikt het bepalen van isolatiewaarden voor het maken van transmissieberekeningen, koellastberekeningen en temperatuuroverschrijdingsberekeningen.
We gaven u nuttige tips bij het bepalen van de isolatiewaarden van een pand. Maar wat te doen als u het niet zeker weet en toch graag exact op de hoogte bent van de waarden? Lees binnenkort onze adviezen in de derde blog in deze reeks!
Terug naar deel 1 van deze blogreeks.
U kunt een offerte opvragen voor het maken van een transmissieberekening.
Blog 3 gaat over het meten van Rc-waarden.